Durf jij in de spiegel te kijken?

woensdag 23 december 2015

Hoe kleurenblind is Nederland eigenlijk? Onderhuids.nl hield onlangs verschillende jongeren een spiegel voor en liet hen reflecteren op racisme, discriminatie en hun eigen vooroordelen.

De afgelopen week deelden we acht korte video’s op onze Facebook-pagina. In deze video’s gingen zeven jongeren met verschillende achtergronden, overtuigingen en idealen bij zichzelf te rade: wat is racisme? Is Nederland racistisch? Maar ook: ben ik zelf weleens racistisch? En: wat kan ik doen om dit te veranderen?

De persoonlijke verhalen van deze jongeren hebben we verwerkt tot bovenstaande video. We dagen jou uit om ook bij jezelf te rade te gaan. Durf jij in de spiegel te kijken?

_____________________________________________________________________________

Vorig jaar lanceerde Onderhuids.nl de Implicit Association Test. Deze test meet of jij bepaalde associaties makkelijker maakt dan andere, en of je brein voorgeprogrammeerd is om verschil te maken tussen mensen met een andere huidskleur of afkomst.

Omdat de test inmiddels door zo’n 50.000 mensen is gespeeld, hebben we de eerste resultaten geanalyseerd. Wat blijkt? Nederland is niet kleurenblind. Over het algemeen vertonen testdeelnemers een (onbewuste) voorkeur voor mensen met een lichte huidskleur en voor mensen van Nederlandse afkomst. Opvallend is dat deelnemers met een donkerdere huidskleur of een andere afkomst over het algemeen géén voorkeur voor mensen met dezelfde huidskleur of afkomst hebben.

Infographic IAT-resultaten
infographic_afkomst_milestone_v01

Onderhuids.nl wil het gesprek hierover voeren en daagt mensen uit bij zichzelf te rade te gaan: welke (onbewuste) voorkeuren heb ik? Ben ik wel zo kleurenblind als ik dacht? Maar vooral: wat kunnen we aan deze voorkeuren doen?

Heb je de IAT nog niet gedaan? Dat kan hier. Wil je bijdragen aan ons publieke onderzoek naar de invloed van huidskleur en afkomst in Nederland? Speel dan Streepje Voor.

Wil jij iets schrijven of heb je iets geschreven over racisme, vooroordelen of discriminatie en zoek je nog een podium? Stuur dan een e-mail naar info@onderhuids.nl met jouw artikel of column.