Kleurenblind of verborgen voorkeuren? De eerste IAT-resultaten.

vrijdag 11 december 2015

Een jaar geleden lanceerden we op Onderhuids.nl twee Nederlandse aanpassingen van de door Harvard University ontwikkelde Impliciete Associatie Test (IAT), een test waarmee onbewuste en impliciete beelden en voorkeuren getest kunnen worden. Inmiddels hebben bijna 50.000 mensen de IAT gespeeld. Een enorm aantal dat nog steeds groeit, waarvoor wij jullie erg dankbaar zijn.

Omdat het de eerste keer is dat in Nederland de IAT op zo’n grote schaal wordt gespeeld, levert dit belangrijke data op die wij met jullie willen delen. Wij vroegen dr. Félice van Nunspeet, onderzoeker bij Sociale en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Leiden, om deze data voor ons te analyseren.

Zoals in haar verslag valt te lezen, vertonen deelnemers over het algemeen een (onbewuste) voorkeur voor mensen met een lichte huid, en voor mensen met een Nederlandse naam. Zij zijn dus níet kleurenblind.

Opvallend is dat deelnemers met een getinte of een donkere huidskleur over het algemeen géén voorkeur voor mensen met dezelfde huidskleur hebben. Ditzelfde geldt voor de IAT op basis van namen/afkomst: in tegenstelling tot deelnemers met een Nederlandse afkomst, vertonen de meeste deelnemers met een Marokkaanse achtergrond géén voorkeur voor Marokkaanse namen.

Infographic IAT-resultaten

 

 

Het is belangrijk om hier kritisch naar te kijken en onszelf hierop te bevragen. Want wat zegt dit precies? Zegt dit alleen iets over wat er zich (onbewust) in de hoofden van de testdeelnemers afspeelt, of zegt dit ook iets ook over onze samenleving en hoe we met elkaar omgaan? Als de meeste mensen in Nederland inderdaad een voorkeur hebben voor een lichte huidskleur en een Nederlandse afkomst, welk effect heeft dit dan op onze maatschappij? Op het onderwijs? Op sollicitaties en op de werkvloer? Op de politie? Op straat en in het openbaar vervoer?

Onderhuids.nl wil het gesprek hierover voeren en daagt mensen uit bij zichzelf te rade te gaan: welke (onbewuste) voorkeuren heb ik? Ben ik wel zo kleurenblind als ik dacht, kan ik eigenlijk kleurenblind zijn? Maar vooral ook: wat zijn de gevolgen van deze voorkeuren en wat kunnen we hieraan doen?

Heb je de IAT nog niet gedaan? Dat kan hier. Wil je bijdragen aan ons publieke onderzoek naar de invloed van huidskleur en afkomst in Nederland? Speel dan Streepje Voor. Lees hier de uitgebreide analyse van dr. Félice van Nunspeet.