‘Mohammed onderzoekt etnisch profileren’

woensdag 10 juni 2015


Jongeren barbecueën voor het politiebureau

Morgen organiseren twintig jonge Marokkaanse Nederlanders een buurtbarbecue op het Marconiplein in Rotterdam. Zij hebben agenten van het nabijgelegen bureau Marconiplein uitgenodigd om aan te schuiven. Onder het eten gaan de jongeren in gesprek over de spanningen tussen de politie en Rotterdammers met een migranten-achtergrond. Tijdens de gemeenschappelijke dis wordt Halal vlees geserveerd en “Mohammed onderzoekt etnisch profileren” vertoond, de nieuwe film van Blikopeners en Controle Alt Delete.

Leden van het woordkunstplatform Subliem hebben 11 juni uitgeroepen tot de Dag van de Verworpeling. Twee jaar geleden werd medeoprichter Mo Anouar de dupe van gebrekkig politiewerk. Hij werd onterecht aangezien voor een inbreker. Sindsdien kiezen deze jonge artiesten ervoor om jaarlijks op een creatieve wijze hun stem te laten horen.


Over de film “Mohammed onderzoekt etnisch profileren”

Marokkaanse Nederlanders moeten, ondanks dat ze oververtegenwoordigd zijn, niet vaker gecontroleerd worden. Het is niet effectief, je vangt er niet meer criminelen mee en het is racisme. Dat blijkt uit de nieuwe korte film van Blikopeners.

Men redeneert vaak als volgt: ‘Marokkanen’ zijn vaker crimineel en daarom is het effectief politiewerk om ze vaker te controleren. Het gevolg van deze redenering is dat niet-criminele Marokkaanse Nederlandse jongeren (93% tegenover 7% verdachte jongeren) vaak in contact komen met de politie. Een feit dat niet onopgemerkt voorbij ging aan de Rotterdamse Mo Anouar en zijn vrienden. In de film gaat Mo op zoek naar sterke argumenten tegen etnisch profileren. “In een rechtsstaat mag je toch niet zeggen dat de goeden onder de kwaden moeten lijden?”